Månadens profil

Yrke: Undersköterska

Bor: Lägenhet i Borås

MD: X-terra 705

När började du med md & varför?

Jag började utöva metalldetektering hösten 2013. Intresset har alltid funnits där men jag blev genuint intresserad efter ett möte med en guldprofil som bar på en nugget i en kedja runt halsen, inte helt olik ett popcorn i sin sturktur och storlek. Han berättade hur han fann den i marken i Australien med hjälp av en MD.

Jag ägnade sedan många timmar på att utreda vilken detektor som skulle passa mig bäst och efter någon månad hade jag köpt min Minelab X-terra 705. Kanske inte för att hitta guld men även om guldgrävningen går ändå hand i hand med metalldetekteringen så är det ju stor skillnad på innehållet i hålen man gräver, dock är det samma sköna känsla som rinner igenom en när man gör ett fynd, vare sig nugget eller ett sentida mynt!

Söker helst på?

Jag föredrar blandad mark, blir lätt uttråkad och då kan det vara fint med en sökplats som har både strand och ett grönområde att erbjuda så att man kan växla lite. Annars tycker jag om att söka i skog, piper det så gräver man!

Bästa fynd?

Blygsamma fynd men det som gjorde mig gladast är nog fortfarande Luskammen i ett nästan perfekt skick. Den återfanns intill en husgrund i västsverige. Tillverkaren skall vara Skultuna Bruk men jag har inte fått den daterad ännu.

Ett annat fynd som jag gillar är vad vi tror är en "giktring" från 1860 och framåt, kan riktigt känna hur drängen bar den på fingret när han arbetade på åkrarna för att sedan tappa den till min framtida lycka!

Senaste fyndet?

En mekanisk kilometerräknare som låg på en åker. Förmodligen från en traktor :)

Och till sist, varför är du medlem i smf?

Oj, många orsaker. Dels för gemenskapen, närheten till expertis och framförallt möjligheten till att anordna samsök.

• Comments(1)//detektoristen.sverigesmetallsokarforening.se/#post15