Guldmynt

InsändarePosted by Redaktionen Tue, September 16, 2014 19:14:24

Jag heter Ulrik Sjöberg och är en nybliven detektorist, jag fick mitt tillstånd lagom till årets sommarsemester och gjorde mina första utflykter i markerna i Juli.

Jag har tillstånd på ett relativt stort antal platser i och runt om Malmö med fokus på park och strandmark men även en del skog.

Jag har en Garrett ACE 250 och Garrett Pinpointer samt en hederlig juniorspade från Jula.

Första tiden gick åt till att börja lära sig maskinen och det har blivit massor av grävda hål och i början var det tunnsått med fynd, mest skräp (Tror att alla känner igen sig i en nybörjare)

Undan för undan började de bättre fynden strömma in, silversmycken, mynt, både nya och äldre i en precis lagom ström för att hålla intresset vid liv.

I söndags den 14/9 var jag tvungen att få lite luft mycket beroende på att jag var föremål för en blöt svensexa dagen innan. Ganska sent på eftermiddagen äntrades en mindre park där jag varit några gånger innan och jag började lite förstrött att svinga loss..

Efter ett par skräpgräv fick jag en signal som jag inte riktigt kunde precisera. Den pendlade mellan ALU och Bronze med en konstig frekvens och jag var på vippen att gå vidare. Jag får liknande utslag på skruvkorkar från V&S Spritsortiment konstigt nog.

Jag bestämde mig för att gräva ändå och ca 12 cm ner låg det något som glimmade som guld! Trodde det var ett modernt Cent-mynt men så såg jag att det var en finräfflad kant och jag beslöt mig för att ta ett foto. – Inte kunde det väl vara ett guldmynt ? -Jo, det var en guldfemma från 1920 minsann!

Mitt hjärta bultade när jag försiktigt rengjorde med en tandborste och jag jublade inombords – vågade inte ropa ut min glädje i risk för att bli uppfattad som en galning. Illa nog att ligga på knä i en park med en mystisk skrikgul mojäng o spade.

Myntet som låg på högkant är i ett mycket fint skick och ingen oxid då det ju är 23 karats guld som näppeligen angrips. Några repor tyder på att det varit till viss del cirkulerat eller om det är tiden i marken som gjort det, vet jag inte.

I relativ närhet ligger det sk. Patriciervillor från början av 1900-talet och det är inte osannolikt att någon rikeman har spatserat runt i parken med hål i fickan. Myntet är något större än en samtida 10-öring och lätt att bli av med.

/Text & Foto:Ulrik Sjöberg

• Comments(0)//detektoristen.sverigesmetallsokarforening.se/#post20