Månadens profil

Namn: Hans Rosie
Ålder: 49 år
Yrke: Skyltmakare
Bor: Höganäs 2 mil norr om Helsingborg.
MD: Minelab Xterra 705
Medlems nr: 1008

När började du använda MD & varför?

Jag köpte min första detektor för 13 år sen, som var en Bountyhunter, hittade den på en dansk webbutik som sålde dessa till ett bra nybörjarpris, 1700:-, en ganska basic modell, men det blev faktiskt en hel del strandfynd med den ändå. Jag har alltid varit en “letare” och uppskattar verkligen kombinationen harmoni och spänning där man är helt ovetande om vad som ska dyka upp, mycket spännande, och var kan man finna den kombinationen bättre än vid detektering?

När jag började för 13 år sen blev det uteslutande ensamturer för mig, ingen runt om var intresserad av att hänga med, men nu när forumet och föreningen tagit form har det blivit riktigt kul när man träffat likasinnade på de olika träffarna, det lär bli fler sådana framöver.

Bedömning av fynd med de danska kollegerna.

Söker helst på:
Mark med någon slags historik, det behöver inte vara vikingatid eller liknande, utan en gammal dansbana eller marknadsplats är lika spännande. Sen är det ju de danska och engelska rallyn som dyker upp några gånger om året, har varit på ett i Danmark och kan klart rekommendera detta till er som inte provat ännu.

Bästa fynd:
Turkisk derham från 800-talet, funnen på åkermark en kvart innan höstrallyts avslut, ett häftigt fynd som jag givetvis fick skicka in till riksmuseet i Köpenhamn, men det var helt okej, kanske blir danefae på det någon gång framöver.

Senaste fyndet:
Samma turkiska derham faktiskt, har inte blivit mer turer i höst och vinter.

Bilderna på bästa fynden 2013:

Derham samt 1 skilling danske 1771.

• Comments(0)//detektoristen.sverigesmetallsokarforening.se/#post3